Breda













Extensió: 5 km 2
Població: 3.784 h [2009]
UTM: 4634 x ; 46222 y

Localització de Breda
Breda, configura un poble de tradició històrica i artesana des de temps ancestrals. Situat al peu de la vessant més oriental del Montseny, el poble queda limitat entre dues rieres que configuren una vall. La vila presenta una oferta turística molt variada i extensa. L'entorn natural, d'inigualable bellesa, convida el visitant a fer excursions als llocs més pintorescos de la vall. És un dels pobles artesans terrissaires més importants de Catalunya. L’origen d’aquesta indústria arrenca al final del segle XVI amb intensa activitat, a mitjans del segle XX la producció ultrapassava les 40.000 peces setmanals.
Per arribar a Breda tenim la carretera GI-552 que podem agafar-la per dos indrets: des de la carretera d'Arbúcies a Hostalric o bé des de la d'Hostalric a la Batllòria (St.Celoni).
  • Si venim des de Barcelona: podem deixar l'Autopista a Sant Celoni (sortida núm. 11). Cal anar direcció Girona. Tot seguit a uns 6 Qm. arribem a  la Batllòria, després de la benzinera a l'esquerra, hi ha la cruïlla per anar a Breda i sense deixar aquesta carretera només restan uns 4 Qm. per arribar a Breda.
  • Si venim des de Girona: sempre cal pendre com a referència Hostalric. Podem arribar-hi per l'autopista (sortida núm. 10) o per la carretera de Mallorquines, per la de Massanet o des de Tordera. Per les carreteres, sortim d'Hostalric direcció Barcelona i a uns 7 Qm. tenim el desviament a la dreta per anar a Breda. Aquest queda una mica amagat, amb les senyals a vegades es difícil de veure, i moltes vegades hi ha hagut algun que altre cotxe que ha sofert una petita topada. Però no ens hem de preocupar ja que a menys de 2 Qm. tenim la Batllòria, on també tenim un altre desviament a la dreta per anar a Breda, tant si anem per un o per altre, un cop hem desviat, no cal deixar la carretera i a 3 o 4 Qm. arribem a Breda.
     
Història
La primera notícia històrica de Breda va ser al 1878. Però la població no es va formar fins dos segles després, al costat del monestir. Aquest va ser fundat el 4 de juny del 1038 pels vescomtes de Girona, Guerau de Cabrera i la seva dona Ermessenda, filla d'Amat de Montsoriu.El nou monestir va ser dotat amb diverses propietats, entre els quals la vila de Breda amb l'església de Santa Maria. Els inicis de la nova casa van ser difícils, ja que al 1098, passava a ser dependència del monestir de Sant Cugat del Vallès, segons consta en una acta del papa Urbà II.La vida del monestir no va ser sempre fàcil i en èpoques de guerres van patir amenaces i depredacions. Així, durant la guerra del Francès el monestir restava desert quasi un any  a causa del setge d'Hostalric; les tropes napoleòniques van instal·lar el campament a Gaserans i les incursions dels soldats van motivar que molts habitants de masies i els mateixos monjos, després d'haver assegurat un bon amagatall per a les joies i les peces de més valor per al culte, busquessin refugi en llocs més segurs. Tanmateix, els francesos es van emportar disset campanes. Si en el pla religiós la vila de Breda va girar entorn del monestir, en el pla civil va estar lligat als senyors del castell de Montsoriu: des del segle XIII va formar part, com els altres llocs del terme del castell de Montsoriu. 
Partrimoni medieval
  • Monestir de Sant Salvador
El monestir benedictí va ser fundat pels vescomtes de Cabrera l’any 1038 i va subsistir com abadia fins el 1835.En resta el campanar romànic de cinc plantes i de 32 m d’alçada del segle XI. L’església va ser renovada el segle XIV i acabada al XVI, és un gran edifici gòtic amb capelles. Hi ha adossada una galeria del claustre romànic i annexa al claustre hi ha la casa abacial del segle XVI amb un ampli pati interior amb finestrals gòtics. Darrera el monestir hi ha l’antiga església parroquial de Santa Maria, parcialment transformada en el Museu Josep Aragay.
  • Església de Santa Maria
Fitxer:Ajuntament de Breda.JPG
L'església de Santa Maria de Breda es troba a la comarca de la Selva. Actualment està adaptada com a ajuntament i sala d'exposicions.
Nomenada per primera vegada l'any 1038 en la fundació del monestir de Sant Salvador de Breda, sent l'església parroquial del nucli de població fins a la desamortització del segle XIX.
La primitiva església romànica tenia una nau i un absis semicircular, la nau amb coberta de volta apuntada i l'absis de quart d'esfera. Es conserven vestigis de pintures murals originals. En reformes posteriors se li van afegir dues capelles laterals que formen un transsepte.