Hostalric



Extensió: 3 km 2
Població: 3.994 h [2009]
UTM: 4699 x ; 46218 y


Localització d'Hostalric
El terme d’ Hostalric, amb 3,39 km² i 4000 habitants, es troba situat a la vora esquerra del riu Tordera, a la seva confluència amb la riera d’Arbúcies.  Envoltat d’altres pobles rurals de gran extensió, Hostalric és el municipi més petit de la comarca de la Selva. Declarada Bé d’Interès Nacional, la vila d’ Hostalric conserva quasi en la seva integritat un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana i està presidida per l’imponent fortalesa militar d’època moderna. Trobarem la Torre dels Frares, la Torre del Convent, el recinte murallat, el Portal de Barcelona, la Cova del Relliguer i la Fortalesa.

La història
La població va sorgir en un hostal al segle XI a Onota, al camí de França, a l'antiga via romana, l'únic camí en tota l'edat mitjana entre Barcelona i Girona, n'ha marcat tota l'evolució. El nom apareix al 1106. Inicialment era sota la jurisdicció dels vescomtes de Girona, en feu dels comtes de Barcelona, i per això passà als Cabrera, successors dels vescomtes. Des del 1145 és un lloc fortificat,

Els Cabrera van convertir la vila d'Hostalric en una capital administrativa dels territoris del vescomtat fins a l'extinció de les senyories. Per això van crear un mercat. La qüestió de millorar i la conservar les fortificacions va ser moltes tensions entre els Cabrera i la corona.XIV. El maig del 1462, en la guerra contra Joan II, Hostalric va obrir les portes a les forces de la Generalitat de Catalunya comandades per Pere de Bell-lloc, que van ocupar el castell i les torres, no sense una forta resistència prèvia amb divisió d'opinions amb relació al bàndol on van lluitar. El vescomte Bernat Joan de Cabrera, el van empresonar i el van dur a Barcelona. Durant la guerra de la Lliga d'Augsburg, a la fi del segle XVII, la vila i el castell foren ocupats sense gaires dificultats pels francesos: el duc de Noailles hi entrà el 1694 i el retingué dues vegades davant els assalts de les tropes hispàniques. Els francesos abandonaren el castell el 1695, després d'enderrocar-lo en bona part, i el 1697 el príncep de Darmstadt, al servei de la corona espanyola, en previsió que no tornés a caure en mans dels francesos. Durant la guerra de Successió va ser ocupat temporalment per les tropes de Felip V el 1711, i el 1713 va resistir els atacs dels borbònics gràcies a l'ajuda enviada per la ciutat de Barcelona.  


 
Castell d'Hostalric
El castell d'Hostalric és una fortificació d'origen medieval, bé que refeta en època moderna, situat a Hostalric. Hostalric està situat sobre un cingle estret de pedra basàltica a la vora esquerra del riu Tordera, a la seva confluència amb la riera d'Arbúcies. A l'extrem de ponent hi ha el turó del castell, situat a 189 m sobre el nivell del mar, que actualment separa la part antiga del nucli nou. A l'edat mitjana, Hostalric esdevingué la seu administrativa del vescomtat de Cabrera i, juntament amb el castell de Montsoriu, un dels principals bastions d'aquesta família. Per les notícies que tenim del castell medieval d'Hostalric, sembla que fou petit i del mateix tipus dels altres castells gironins del seu temps: més utilitari que estètic, d'una certa amplitud, amb sales i cambres pròpies d'un castell-palau. A la primera meitat del segle XII el castell va ser una fortificació útil i d'importància. El 1306 Jaume II autoritza Ponç Hug a fer-hi obres. El 1462, durant la Guerra civil catalana fou ocupat per la Host del Consell del Principat que es dirigia a Girona després d'un breu setge. El 27 de juliol de 1695 Anne Jules de Noailles, el duc de Noailles va enderrocar el castell abans d'abandonar-lo. Un any més tard, es va reconstruir segons plànol de l'enginyer militar Josep Chifrion. Va fer rodejar les muralles i torres amb un sistema de baluards poligonals i va construir, a més, en el cim més alt, pavellons i arsenals que varen constituir el modern castell, esfondrant el medieval dels Cabrera. Durant el segle XVIII es construeix l'actual castell, que es va concebre com a fortalesa militar. El disseny original de la fortificació moderna d'Hostalric és obra de Francisco de Santa Cruz.